בִּיר מַעִין

יחידה כובשת: יפתח (פלמ"ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: מכבים, חלק ממודיעין

רקע:

הכפר ניצב בקצה המורדות המערביים של הרי רמאללה, 14 ק"מ ממזרח לרמלה. ביר מעין נבנה סביב  באר עתיקה, שכונתה כשם הכפר. המקום נקרא בֶּרמֶנַין בפי הצלבנים, והיה אחוזה של כנסיית הקבר במאה ה-12. ב-1596 נמנו בביר מעין 165 תושבים, וב-1931 חיו בו 355 תושבים שהתגוררו ב-85 בתים בנויים מבוץ ואבן. בתים רבים נבנו בכפר בשנים המאוחרות של תקופת המנדט. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-510, רובם מוסלמים, ואדמותיו השתרעו על 9,319 דונם. הכפר חולק לשני חלקים, שהופרדו בכביש סלול: החלק הצפוני היה מלבני, והדרומי חצי מעוגל. בכפר היה מסגד, ולידו בית ספר יסודי שנוסד ב-1934. האדמה התברכה במי תהום רבים, אשר אפשרו לכפריים לגדל מגוון יבולים, כמו דגנים, ירקות, ענבים, תאנים, שזיפים, שקדים וזיתים.

עם כיבוש הכפר ב-15-16 ביולי 1948 השיגו הכוחות הישראליים שליטה על כביש לטרון-רמאללה, דבר שהיווה את מטרת השלב השני של מבצע דני, אחרי כיבוש רמלה ולוד. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות' שתי מחלקות מחטיבת יפתח כבשו את הכפר. במתקפת נגד אחרי הצהריים של ה-16 ביולי ספג צבא הלגיון הירדני נפגעים רבים, כשניסה ללא הצלחה לכבוש מחדש את הכפרים השכנים סלבית וברפיליא.

היישוב מכבים הוקם ב-1986 על אדמות הכפר. ניתן להבחין באתר הכפר בשני בניינים נטושים עם קירות נוטים לנפול ומסביבם צמחי בר, שיחי צבר, קוצים ועצי אורן ושקד. חלק מהאדמות הסמוכות משמשות למטווח ירי ושימושים צבאיים ישראליים אחרים, וחלקן מעובד בידי חקלאים ישראלים.

מידע ממקורות נוספים:

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, הכפר התרוקן כתוצאה ממתקפה צבאית נגדו (לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 590).
לפי אנדי יחזקאל, גם הישובים רעות וחלק ממודיעין נבנו על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).