אלג'מאמה

מחוז: בִּאְר אלסַּבְּע (באר שבע)

יחידה כובשת: גבעתי & הנגב

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: קיבוץ רוחמה

רקע:

הכפר הקטן שכן בצפון הנגב, כ-30 ק"מ מצפון לבאר שבע, על גדת ואדי אל-מדאבע [נחל רוחמה]. בשל רשת כבישים שקישרו אותו לכפרים אחרים ולכביש באר-שבע - עזה, נחשב אל-ג'מאמה כשער גישה לדרום פלסטין. בשנת 1944 נבנה בכפר בית ספר יסודי. באותה שנה נמנו בו 120 מבני אבן ובוץ בעלי גגות בוץ ועץ, רובם בתי מגורים, והיתר מחסני תבואה ומכלאות לחיות המשק. נוכח נתון זה, ניתן להסיק שהמספרים ממפקד 1931 בדבר בית אחד ושש נפשות שחיו אז באל-ג'מאמה אינם נכונים, או שהכפר חווה צמיחה מהירה מאוד מאז. תושבי הכפר, שרובם השתייכו לשבט הבדואי ערב אל-עטאונה, התפרנסו מחקלאות, בעיקר גידול חיטה, שעורה וירקות, ומגידול בעלי חיים. מי הבארות הסמוכות לכפר שמשו להשקיית חיות המשק וגני הירק. באתר ארכיאולוגי בכפר נמצאו בורות מים, בית בד, רצפות פסיפס, קברים וחלקי עמודים. מספר כלי אבן מהתקופה הפלאוליתית התיכונה נמצאו בסמוך.

הכפר נכבש והתרוקן מתושביו כתוצאה ממתקפה צבאית ב-22 במאי 1948, ככל הנראה  על-ידי חטיבת הנגב שנעה צפונה במהלך מבצע ברק, בתיאום עם חטיבת גבעתי.

[קיבוץ] רוחמה נוסד ב-1944 על אדמות הכפר. באתר הכפר נותרו מספר קירות על מורדות הגבעות, מוקפים בקוצים ושיחים. שיחי צבר ועצי אקליפטוס גדלים באתר. המקום משמש למרעה, ומצויה בו אורוות סוסים. האדמות שסביב האתר משמשות לחקלאות.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך שמורת בתרונות רוחמה. השם הישראלי הרשמי של אתר הכפר כיום הוא חורבת גְממה (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספחים א' וב').