גַ'בּוּל

רקע:

הכפר שכן שבעה ק"מ מצפון לבית-שאן על גבעה בקצה עמק בית-שאן, והשקיף דרום-מערבה לואדי יֻבּלָא [נחל יששכר]. ואדי אל-עַשַה עבר בדרום אדמות הכפר. אתר הכפר נודע בתקופה הרומית ככל הנראה כגְבּול או גְבּולָה, והצלבנים כינו את המקום גְבּול. ב-1596 היה ג'בול חווה ששילמה מסים לממשל העות'מני. ב-1931 נמנו בכפר 218 תושבים שהתגוררו ב-50 בתים שנבנו מאבן ובוץ ושיוו לכפר מבנה מעגלי. ב-1944-45 חיו בכפר 250 תושבים, מוסלמים כולם, ושטחו עמד על 15,127 דונם. בכפר היו מסגד קטן עם כיפה מדרום לבתי הכפר ומספר חנויות. תושבי הכפר נסמכו על העיירה ביסאן [בית-שאן] ועל הכפר כּווּכּב אל-הַוָא לשירותי חינוך, בריאות, מסחר ושירותים אחרים. מעיין ממזרח לכפר סיפק מים לתושביו, אשר גידלו דגנים, ירקות ופירות שהושקו במי-גשם. אדמת הגבעות של הכפר שימשה למרעה. מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא.

על אדמות-הכפר לא נוסדו ישובים ישראלים. קיבוץ בית-יוסף נבנה ב-1942 כשני ק"מ מדרום-מזרח לכפר, על אדמות הכפר זַבּעָה; שמו שונה לחמדיה עשור לאחר מכן. באתר הכפר נותרו עיי חורבות ממלט מבתי הכפר, בית קברות ומספר בארות ובמקום צומחים פרא עצים, קוצים ועשבי בר. חווה בשם דושן הוקמה ב-1955 על אדמות זבעה, בסמוך לאתר הכפר ג'בול. האדמות מסביב לאתר הכפר מעובדות ומשמשות למרעה בידי ישראלים.

מידע ממקורות נוספים:

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס תושבי הכפר ברחו ב-18 במאי 1948 בשל נפילת ביסאן [בית-שאן] או פחד ממתקפה יהודית (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 588). מוריס מוסיף שבספטמבר 1948 ביקשו קיבוצים סמוכים מהרשויות רשות להרוס את הכפר ושלושה נוספים באזור (שם, 229).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך בתוך שמורת נחל יששכר (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').