אלוַיְזִיָה

רקע:

הכפר שכן 8.5 ק"מ מצפון-מזרח לצפת, על משטח סלעים וולקניים שהשתפל צפונה לכיוון עמק-החולה. אתר מקודש לזכר השיח' אל-וַיְזי ניצב כחצי קילומטר מהכפר, וממערב לו היתה מחצבת-אבן. רוב תושבי-הכפר היו בדואים שהתקיימו מגידול בעלי-חיים ובמידה מועטה יותר גם מגידול יבולים. ב-1944-45 חיו בכפר 100 תושבים ואדמותיו השתרעו על 3,826 דונם, שרובם הגדול נרכשו בידי יהודים.

כיבוש אל-וַיְזִיָה התרחש באפריל או במאי 1948, במהלך מבצע יפתח, אשר נועד לכבוש את הגליל העליון המזרחי. בראש המבצע עמד מפקד הפלמ"ח יגאל אלון, והוא הובל בידי הגדוד הראשון של הפלמ"ח. הכפר מֻע'ר אל-חַ'יְט הסמוך הופגז במרגמות ב-2 במאי, בעוד שהתושבים מצפון לאל-וַיְזִיָה עזבו בסוף אפריל בהמתנה למתקפת ההגנה. אל-וַיְזִיָה נכבש ככל הנראה זמן-מה לפני התקיפה הסופית של צפת ב-10 במאי, מאחר וכוחות ציונים פשטו על סביבות העיר בטרם כיתרו אותה וכבשו אותה.

על אדמות הכפר לא הוקמו ישובים ישראלים. [קיבוץ] מחניים הוקם ב-1939 כקילומטר וחצי מדרום-מזרח לכפר. הזכר היחיד לכפר הוא מקדש השיח' אל-וַיְזי. גלי-אבנים מהבתים ההרוסים פזורים ברחבי-האתר. עשבים וכן עצי אקליפטוס ואורן גדלים באדמה שמסביב לאתר, אשר משמשת ישראלים בעיקר למרעה.