חַ'רּוּבָּה

יחידה כובשת: יפתח (פלמ"ח)

רקע:

הכפר הקטן שכן בשטח מישורי, שמונה ק"מ ממזרח לרמלה. על חלק מאדמות הכפר היה חורש של עצי אלון וחרוב, והאחרון הוא ככל הנראה מקור שמו של הישוב. הכפר נזכר ברשימותיו של התייר הצרפתי גֶרין, אשר ביקר בו באמצע המאה התשע עשרה. ב-1931 נמנו בכפר 119 תושבים שהתגוררו ב-21 בתים. ב-1944-45 עלה מספר תושביו ל-170, ברובם מוסלמים, ואדמותיו השתרעו על 3,374 דונם. בתי הכפר נבנו מלבני בוץ וקש בסמוך זה לזה, וביניהם התפתלו סמטאות צרות. התושבים נהגו לקנות מצרכי יסוד בשווקים שבכפרים הסמוכים, שם גם מכרו את תוצרתם החקלאית, שכללה דגנים, ירקות ופירות. כלכלת הכפר התרחבה לקראת סוף תקופת המנדט הבריטי, וכך גם היקף הבניה בכפר.

חטיבת יפתח דיווחה ב-10 ביולי 1948 שכוחותיה כבשו את הכפר ופוצצו את בתיו. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב כי משימות אלה בוצעו כחלק ממבצע דני, בו נכבשו הערים לוד ורמלה והכפרים שסביבן.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראלים, והן משמשות כשטחי מרעה. אתר הכפר מכוסה בעיי חורבות מבתי הכפר ההרוסים ובצמחיית פרא. רבים מהצמחים הגדלים באתר נמנים על אלו אותם נהגו פלסטינים לנטוע ליד בתיהם: שיחי צבר, קיקיון, ברושים ועצי זית.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי אנדי יחזקאל חיו בכפר 200 תושבים ב-1948, והוא נכבש בידי גדוד 1 של חטיבה 11 של הפלמ"ח (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).