כַּווּכָּבּ אלהַוָא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: אחוזת שושנה (חווה)

רקע:

הכפר שכן 11 ק"מ מצפון לבית-שאן על גבעה שהשתפלה במתינות צפונה, מערבה ודרומה. בקצה המזרחי של הכפר צנחה הקרקע בחדות. הכפר השקיף מזרחה לנהר הירדן וצפון-מזרחה לכינרת. מדרום ודרום-מזרח לכפר היו שני מעיינות, עין אל-חִילוּ [עין פלוגות האש] ועין אל-גִ'ירַנִי [עין הידיד]. כמה חוקרים מזהים את כווכב אל-הַוָא עם ישוב בשם יַרְמוּתָא. שבטי חַבִּירוּ הנוודים שכנו באזור במאה ה-13 לפנה"ס ושם בנו הצלבנים את אחד ממבצריהם המבוצרים והנודעים ביותר, בֶּלְווּאַר. המקום היה זירה למספר קרבות בין צבאות סֿלאח אל-דין והצלבנים, והמבצר נהרס אחרי השתלטות סֿלאח אל-דין על המקום. ב-1596 חיו 50 תושבים בכפר שנבנה בתוך המבצר הצלבני וב-1859 חיו שם 110 תושבים. בהדרגה נבנו בתים במעגל מחוץ למבצר וצפונה ומערבה ממנו. ב-1931 נמנו בכפר 220 תושבים שהתגוררו ב-46 בתים. ב-1944-45 חיו בכפר 300 תושבים, מוסלמים כולם, ושטחו עמד על 9,949 דונם. תושבי הכפר גידלו דגנים ומטעים.

לפי ההיסטוריון הישראלי בני מוריס, ב-16 במאי 1948 הותקף הכפר, לאחר כיבוש העיירה הסמוכה ביסאן [בית-שאן]. 'ספר תולדות ההגנה' גורס שהכפר נכבש רק ב-21 במאי, בידי הגדוד השלישי של חטיבת גולני. לפי אותו דיווח, הכפר היה "אידיאלי" להצבת יחידות ארטירליה לצורך הפגזת העמק למטה, בעיקר עם כניסת כוחות עיראקיים לארץ ב-15 במאי. לפי ההגנה, תקפו כוחותיה את העיראקים מלמעלה ממרחק 50 מטרים וגרמו להם לסגת לאחר שאיבדו 30 אנשים. לפי ההיסטוריון הפלסטיני עארף אל-עארף הכפר כותר בידי ישראלים כשהעיראקים נכנסו לארץ ב-15 במאי. משמר הכפר גילה התנגדות מסויימת אך הובס ושולח משם, והכפר נכבש בידי ישראל ב-18 בחודש, אחרי קרבות מול העיראקים. לפי מוריס, ביקש חבר קיבוץ סמוך בספטמבר מהרשויות רשות להרוס את הכפר, ושלושה נוספים באזור. לא ברור אם אישור לכך ניתן.

על אדמות-הכפר לא נוסדו ישובים ישראלים. הכפר נמחה, אך באתר המבצר בלוואר נערכו חפירות והוא הפך לאתר תיירות. עצי תאנה וזית גדלים באתר הכפר. המדרונות המשקיפים לעמק בית-שאן וואדי אל-בירה [נחל תבור] משמשים ישראלים למרעה.

לפי אנדי יחזקאל שוכנת על אדמות הכפר החווה אחוזת שושנה (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי כוכב הירדן (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').