כַּפְר סַאבַּא

מחוז: טולכרם

יחידה כובשת: אלכסנדרוני

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: כפר סבא

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: שכונות מזרחיות של כפר סבא (קפלן, גבעת אשכול, הדרים, נוה הדרים, בית ונוף, גני השרון, גאולים), איזור תעשיה, נוה ימין

רקע:

הכפר שכן במישור החוף, 16.5 ק"מ מדרום-מערב לטול כרם. ארבעה ק"מ מצפון-מערב לכפר ניצבה ח'רבת סַבְּיַה, שזוהתה עם כַפַר סַאבַּא הרומית. במהלך התקופה הצלבנית נודע הכפר בשם כַּפַרסֶבּ. הגיאוגרף הערבי אל-מקדיסי תיאר ב-985 לספירה את כפר סאבא ככפר גדול עם מסגד. ב-1596 חיו בו 231 תושבים, ובסוף המאה ה-19 הוערכה אוכלוסייתו ב-800 נפש, שחיו בבתי אבן ולבני בוץ וקש. צורת הכפר היתה ריבועית והוא היה מוקף חולות. היו בו בית-ספר יסודי, מסגד ושני אתרי תפילה, שהוקדשו לא-נבי יאמין (בנימין) ולא-נבי יָחיָא (יוחנן המטביל). ב-1931 נמנו בכפר סאבא ובכפר הסמוך עַרַבּ אל-עֻבַּידָת 765 תושבים שהתגוררו ב-169 בתים; ב-1944-45 חיו בכפר סאבא 1,270 תושבים מוסלמים ואדמתו השתרעה על 9,688 דונם, אשר מתוכם נרכשו קרוב לשליש בידי יהודים. תושבי-הכפר גידלו דגנים, אבטיחים, מלפפונים, הדרים, בננות וזיתים, וקיבלו את מי-השתייה שלהם מאחד מהמעיינות שנמצאו ממזרח ומצפון-מזרח לכפר.

לפי ה'ניו יורק טיימס' נפגשו מנהיגי-הכפר עם מנהיגים יהודים בתחילת דצמבר 1947 והצהירו על כוונות השלום שלהם. עם זאת, כחלק ממדיניות ההגנה לרוקן אזור זה של התיישבות יהודית צפופה מיושביו הערביים עד אמצע מאי 1948, הותקף הכפר ונכבש ב-13 במאי בידי חטיבת אלכסנדרוני. לפי פַוזי אל-קאוקג'י, מפקד צבא השיחרור הערבי, מתקפת-פתע של ההגנה ארעה קודם לכן, ב-10 במאי, ונהדפה על-ידי הצבא הערבי, אך גרמה לפניקה בקרב תושבי הכפר. רישומי הצבא הערבי מראים שהיחידה שהגנה על הכפר הורתה לתושבים לחזור אליו אחרי ההתקפה; כך כתב גם ההיסטוריון הישראלי בני מוריס. ב-13 במאי דיווח קאוקג'י על התקפה נוספת, שהתחילה עם אבידות כבדות להגנה. לפי ההיסטוריה הרשמית של חטיבת אלכסנדרוני, חיילי היחידה הערבית שבכפר אילצו את תושבי הכפר שביקשו לצאת ממנו, לשלם "דמי עזיבה". תושבי הכפר כנראה ברחו או גורשו אחרי המתקפה השניה והגיעו לקלקיליה.

העיר כפר-סבא, שנוסדה ב-1903 מדרום-מערב לכפר, התרחבה ושוכנת על חלק ניכר מאדמות-הכפר. בית-ברל נוסד ב-1947 מצפון-מערב לכפר, על אדמותיו. [מושב] נווה-ימין הוקם ב-1949 ממזרח לאתר-הכפר, על השטח שמסביב למקדש אל-נבי ימין, שעל שמו הוא נקרא. על אתר-הכפר נבנו שתי שכונות-מגורים באזור התעשייה של כפר-סבא. כמה מבתי הכפר שרדו ומצויים בתוך העיר, וכמה מהם משמשים כבניינים מסחריים. שני אתרי-התפילה, בית-הספר ושרידי בית-הקברות של הכפר נותרו אף הם. האדמה שסביב האתר מעובדת בידי ישראלים.