עַרַבּ אלנֻפַיעַאת

יישובים יהודיים על אדמות הכפר לפני 1948: מכמורת

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: גבעת אולגה (חדרה)

רקע:

הכפר שכן במישור החוף. גבולו הצפוני עבר 2.5 ק"מ מואדי אל-מַפְגַ'ר [נחל חדרה] וזה הדרומי כקילומטר מצפון לואדי אל-אִסְכָּנְדַרוּנָה [נחל אלכסנדר]. היו בכפר שתי בריכות קטנות; הגדולה שבהן, בִּרְכֵּת עַטָא, שכנה בחלק הדרום-מזרחי של אדמות-הכפר, בעוד שהקטנה יותר, שנודעה כבִּרְכֵּת אל-סַנָחִ'יַה, היתה במרכזן. כמו כן, הכילו אדמות הכפר מספר אתרים היסטוריים וחִ'רבּוֹת. ב-1945 מנו תושבי-הכפר 820 תושבים ואדמותיו השתרעו על 8,937 דונם, שרובם נרכשו בידי יהודים. רוב בתי-הכפר נבנו מאבן ובוץ. כלכלת-הכפר התבססה בעיקר על גידול בעלי-חיים ועל חקלאות, והגידולים החשובים ביותר שלו היו דגנים והדרים.

ההגנה הורתה לתושבי-הכפר לעזוב אותו עד 10 באפריל 1948. הכפר נהרס בסוף אפריל ותחילת מאי.

[מושב] מכמורת נוסד ב-1945 על אדמות הכפר, מדרום לאתר-הכפר. כל שנותר מהכפר הוא בית אחד, בו גרה עדיין משפחה ערבית, ועץ-תות. בסיס צבאי מכסה חלק ניכר מאתר-הכפר. שאר השטח שמסביב נטוע מלונים, חיטה ושעורה. מספר עצי-תות ואקליפטוס גדלים ליד אתר-הכפר.

מידע ממקורות נוספים:

ההיסטוריון הישראלי בני מוריס כותב כי בעקבות החלטה של מטה-ההגנה בדבר פינוי כל הערבים מהאזור שבין תל-אביב לזכרון-יעקב, הוצאו צווי גירוש נגד ריכוזי הבדווים באזור חדרה, כולל עַרַבּ אל-נֻפַיעַאת. הצווים הוצאו ובוצעו ב-10 באפריל 1948 (בני מוריס, לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, 165-166).

לדברי אנדי יחזקאל, גם הישוב גבעת-אולגה שוכן כיום על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).

על-פי נגה קדמן, אתר-הכפר מצוי כיום בתוך גן לאומי פארק השרון (נגה קדמן, בצדי הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').