אלסַוַאפִיר אלשַמַאלִיָּה

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: התרחבות של כפר ורבורג

רקע:

הכפר שכן במישור החוף, 33 ק"מ מצפון מזרח לעזה. החלק השני של שמו - אל-שַמַאלִיָּה, שמשמעותו הצפוני - ייחד אותו משני כפרים שכנים בעלי אותו שם, אל-סַוַאפִיר. בתקופה הצלבנית נקרא הכפר זאוֹפיר ובתחילת המאה ה-12 הוא הוגדר כרכושו של בישוף ירושלים. בסוף המאה ה-16 מופיע הכפר ברישומים העות'מנים ככפר שמנה 616 תושבים. ב-1931 התגוררו בו 454 תושבים ב-77 בתים, שנבנו ברובם מלבני בוץ וקש ומיעוטם מאבן. ב-1944-45 חיו בכפר 680 תושבים, מוסלמים כולם. לכפר היה מסגד משלו והוא חלק בית ספר עם שני הכפרים השכנים. באמצע שנות ה-1940 למדו בבית הספר 280 תלמידים. אדמות הכפר השתרעו על 5,861 דונם, מהן 450 שנמכרו ליהודים, והחקלאות הייתה מקור הפרנסה העיקרי של תושביו. הם גידלו דגנים, פרי-הדר, משמשים בננות וגפנים, אשר התבססו בעיקר על השקית מי-גשמים.

הכפר נכבש בעת מבצע ברק, כמו שני הכפרים השכנים שלו. המבצע נפתח ב-9 למאי 1948 ונועד "לטהר" את אזורי השליטה הדרומיים והמערביים של ההגנה לפני ה-15 במאי. תכנית המבצע הורתה לגבעתי "לשלול מהאויב בסיס (... להקטין את כוחו על ידי) יצירת בהלה כללית ושבירת המורל שלו (...)" (ציטוט אצל מוריס, 1991: 176). עד סוף מאי הצליחו היחידות בכיבוש מעל 30 כפרים ו"טיהור" האזור מעשרות אלפי אנשים. כל התושבים שנותרו בכפריהם אחרי כיבושם – גורשו. דיווח של AP, שציטט מקור של ההגנה, דיווח שהתושבים עזבו את הכפר בעקבות המתקפה שהביאה לכיבושו ב-12 למאי 1948. לפי 'תולדות מלחמת הקוממיות', תכננו כוחות מצריים וסודניים לכבוש מחדש את שלושת כפרי אל-סַוַואפִיר בתחילת יולי 1948, אך לא הצלחה.

על אדמות הכפר לא נבנו ישובים ישראליים. באתר הכפר ניתן לראות מספר בתים ריקים ומספר חורבות ניצבים בתוך צמחית בר. לאחד הבתים מרפסת מקורה שנמתכת בשני עמודים. ניתן לזהות גם דרך כפרית ישנה. שיחי צבר ועצי תאנה גדלים באתר, והאדמות מסביב מעובדות.

לפי אנדי יחזקאל, חלק ממושב כפר ורבורג נבנה על אדמות הכפר (לחץ\י כאן).