אלפָאתוּר

רקע:

הכפר שכן באזור מישורי, 11.5 ק"מ מדרום לבית-שאן, וגבל מצפון ומדרום בתל שיח' אל-פאתור, בו נמצאה באר עתיקה, ותל שיח' רדע'ה [תל שלם]. תושבי הכפר התפרנסו מעיבוד דגנים וירקות. במפקד האוכלוסין ב-1931 נמנו בכפר, שכונה ערבּ אל-פאתור, 66 תושבים שהתגוררו ב-16 בתים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-110, ושטח הכפר עמד על 729 דונם.

יתכן שאנשי אל-פאתור נעקרו ממקומם באמצע פברואר 1948, כתוצאה מקרב בין כוחות ציוניים וצבא השחרור הערבי סביב הישוב היהודי הסמוך טירת צבי. אפשרות אחרת היא שהם נשארו במקומם עד מבצע גדעון, בו נכבש עמק בית-שאן בידי חטיבת גולני בין 10-15 במאי 1948, ממש לפני הקמת מדינת ישראל. דווח שהכפר הסמוך אל-זרעה פונה ב-20 במאי. בסוף הקרבות נמצא אל-פאתור בסמוך לקווי שביתת הנשק.

על אדמות-הכפר לא נבנו ישובים ישראלים. הישוב הקרוב ביותר הוא [קיבוץ] טירת-צבי שנוסד ב-1937 מצפון לכפר. [ההתנחלות מחולה] נוסדה ב-1968 כחמישה ק"מ מדרום-מערב לאתר-הכפר, ותושביו מעבדים חלק מאדמות הכפר. הכפר נהרס והאדמה שסביבו נטועה חיטה בידי תושבי מחולה. עיי חורבות ממבני שיח' אל-פאתור מכוסים צמחיית פרא של קוצים ודקלי דום. מעיין אל-פאתור מצוי ממש צפונה משם.