שִלְתָא

יחידה כובשת: יפתח (פלמ"ח)

יישובים יהודיים על אדמות הכפר אחרי 1948: חלק ממודיעין, לפיד, חלק מכפר רות

רקע:

הכפר ניצב על גבעת גיר בקצה המזרחי של מישור החוף, 15 ק"מ ממזרח לרמלה. הכפר זוהה עם הישוב הצלבני כַּפַרסילתא; הנוסע הצרפתי גֶרן כתב ב-1874 שראה במקום שרידי מבנה צלבני, וכי בשִלתא מספר בתים, שחלקם היו שרידים של בניינים קדומים יותר ושופצו. ב-1931 נמנו בכפר, שהוגדר ככפריר במרשם היישובים הבריטי, 22 תושבים שהתגוררו בשבעה בתי אבן ובוץ צפופים. ב-1944-45 עלה מספר התושבים ל-100, ברובם מוסלמים, ואדמות הכפר השתרעו על 5,380 דונם. אתר דת שהוקדש לשיח' אחמד אל-שלתאוי ניצב ליד מסגד בצפון הכפר. חקלאות בעל וגידול בעלי חיים היו העיסוקים העיקריים של התושבים, אשר גידלו דגנים, ירקות, ענבים, תאנים, שקדים וזיתים.

בסוף מבצע דני, ממש לפני כניסתה לתוקף של ההפוגה השניה של המלחמה, כוחות ישראליים הפנו את מאמציהם מאזור לוד-רמלה לכיוון לטרון. בליל ה-18-17 ביולי 1948 הם ניסו לחסום את כביש לטרון-רמאללה. אחרי חצות, יחידה מחטיבת יפתח כבש את שלתא. בבוקר גילו אנשי היחידה שלא ניתן להגן על המקום, אשר הלגיון הירדני חולש עליו מעמדה גבוהה יותר. הם ניסו לסגת, אך מצאו עצמם תחת אש כבדה ואיבדו 44 איש. ההיסטוריון הישראלי בני מוריס טוען שההתקפה התרחשה כמה ימים מוקדם יותר. בכל מקרה, שלתא ככל הנראה התרוקן כתוצאה מהמתקפה הזו. לא ברור מתי נכבש הכפר מחדש, אך יתכן שנמסר לישראל במסגרת הסכם שביתת הנשק.

הישובים שילת וכפר רות הוקמו ב-1977 על אדמות הכפר. באתר הכפר גדלה צמחית הרים, וכן עצי רימון, שקד וחרוב. חלק מקוי הצבר שרדו, וניתן להבחין בכמה קירות. ישראלים בנו חממות פרחים וכן שחזור של בתים ערביים ומבנים נוספים באתר.

מידע ממקורות נוספים:

על-פי PalestineRemembered.com הגנו על הכפר חיילי הלגיון הירדני ומיליציה מקומית (http://www.palestineremembered.com/al-Ramla/Shilta/index.html)
לפי אנדי יחזקאל, גם לפיד וחלק ממודיעין נבנו על אדמות הכפר (http://nakba-online.tripod.com/InformationFrame.htm).
לפי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתחומי גן לאומי שילת (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').
לפי אנציקלופדיה מפה המקום קרוי תל שילת, ונמצא עליו "הכפר החשמונאי", שהוקם ב-1979 ביזמה פרטית ובו שחזור של כפר מתקופת החשמונאים (אנציקלופדיה מפה, 2000, 7: 160).