חִ'רְבֶּת אלדֿהֵיְרִיָּה

יחידה כובשת: חטיבת גבעתי

רקע:

הכפר הקטן שכן שישה ק"מ מצפון מזרח לרמלה, מוקף בואדיות. ב-1931 נמנו בו 69 תושבים שהתגוררו בעשרה בתים, וב-1944-45 חיו בו מאה נפש, בעיקר מוסלמים. אדמות הכפר השתרעו על 1,341 דונם. באר בקצה הדרומי של הכפר סיפקה מים לצרכים ביתיים לתושבים, אשר עסקו בעיקר בחקלאות בעל וגידלו דגנים, זיתים והדרים. משרידי היסודות של בתים קדומים שעדיין נראים באתר, ניכר שבתי הכפר נבנו תוך שימוש מחודש באבני בניין קדומות. באתר נמצאו גם בורות מים חצובים בסלע וחרסים למכביר.

מידע לגבי נסיבות כיבוש הכפר והתרוקנותו מתושביו אינו בנמצא. על אדמות הכפר לא הוקמו יישובים ישראליים. קירותיהם של כעשרה בתים עדיין עומדים כיום על תילם, אך משאר הבתים נותרו רק עיי חורבות, שביניהן עצי תאנה, שקדיות, דקלי דום וכן קוצים וצמחיית בר. האתר מגודר ומשמש למרעה בעלי חיים.

מידע ממקורות נוספים:
לפי ההיסטריון בני מוריס (לידתה של בעיית הפליטים הפלסטינים, 1991, עמ' 590) הותקף הכפר ב-10 ביולי 1948, ותושביו עזבו בשל המתקפה הצבאית.
על-פי נגה קדמן, אתר הכפר מצוי כיום בתוך יער בן שמן של קק"ל (נגה קדמן, בצד הדרך ובשולי התודעה, 2008, נספח א').