להורדת דו"ח ועדת האמת (בשפה העברית)

בקרב החברה האזרחית הישראלית שורר תסכול רב בעקבות תהליכי שלום כושלים ופגיעה מתמשכת וחמורה בזכויות אדם, וגוברת התחושה כי יש להשתמש בפרקטיקות חדשות כדי להשפיע על סיום הסכסוך. זוכרות פועלת כבר למעלה מעשור במטרה לחשוף את הציבור היהודי בישראל לידע על הנכבה המתמשכת, ולכן החלה מאמצת מנגנונים מתחום הצדק המעברי במטרה לגלות את המידע המושתק אודות הנכבה בדרכים חדשות, ולעודד ציבור זה לקבל עליה אחריות. פרויקט ועדת האמת צמח מתוך מסגרת רעיונית זו.  

מנגנוני צדק מעברי עונים על הצורך של קהילות ומדינות מסוכסכות להתמודד עם פגיעות שיטתיות ועוולות מבניות במטרה להביא לפיוס. קהילות מסוכסכות, פוגעות ונפגעות, פיתחו מגוון ערוצים חדשניים לטפל בצרכים שנוצרו כתוצאה מסכסוך מתמשך. עד כה, פרקטיקות שהתגבשו מתוך עולם הידע של צדק מעברי שימשו בעיקר כדי ללוות ולרפא חברות וקהילות במצבי מעבר פוליטיים כמו משלטון טוטליטרי לשלטון דמוקרטי, או ממשטר אפרטהייד דוגמת דרום אפריקה למשטר דמוקרטי שוויוני. בדרך כלל, פרקטיקות אלו התקיימו לאחר שסכסוך אלים הסתיים בהסכם שלום, כמו במדינות יוגוסלביה לשעבר, או בשביתת נשק, כמו בקפריסין או צפון אירלנד.

פעילות ופעילים רבים ברחבי העולם הדגימו פעם אחר פעם כי השתקת העבר והתעלמות ממנו אינן מאפשרות ליישב סכסוך ולהגיע לפיוס אמת. על כן, גם במצבים של סכסוך עיקש שיישובו אינו נראה לעין, קמו בעולם מספר יוזמות של החברה האזרחית, ארגוני עובדים או ארגוני דת חברתיים שנושאות דמיון למנגנונים ממסדיים של צדק מעברי. יוזמות אלו פועלות ללא גיבוי ממשלתי במטרה להביא ליישוב הסכסוך והפסקת האלימות.

ועדת האמת מיסודה של זוכרות מצטרפת ליוזמות אלו המתקיימות כבר 40 שנה. ייחודה של יוזמה זו – הראשונה מסוגה בישראל/פלסטין – נעוץ כאמור בכך שהיא פועלת במצב של סכסוך מתמשך ועיקש, על רקע התנערות השלטון מאחריות לאירועי הנכבה שהחלה ב-1948 וממשיכה גם כיום. ועדת האמת לחשיפת אחריות החברה הישראלית לאירועי 1960-1948 בדרום החלה לפעול בסוף אוקטובר 2014, אחרי שנתיים של מחקר מקיף ועבודה אינטנסיבית של מתנדבים רבים. בוועדה 7 חברות וחברים, פלסטינים ופלסטיניות, מהם בדואים/ות, ויהודים/ות-ישראליות, הפעילות בחברה האזרחית ובאקדמיה: הודא אבּו-עֻבּייד, עו"ד שחדה אבן ברי, וסים בירומי, פרופ' אבנר בן עמוס, ד"ר מוניר נוסייבה, ד"ר נורה ריש וד"ר אראלה שדמי.

הוועדה פועלת לחשיפת אירועי הנכבה בדרום באותן שנים, המשליכים גם על הנכבה המתמשכת מאז כלפי האוכלוסיה הפלסטינית-בעיקר הפלסטינית הבדואית. בפני הועדה מובאות עדויות של פליטים ועקורים פלסטינים, וכן של יהודים שחיו בדרום ולוחמים יהודים שהשתתפו בעקירות ובגירושים באזור. הוועדה מעיינת גם בחומרים ארכיוניים רלוונטיים. כמו כן, בוחנת הוועדה מחקרים והמלצות קיימות לתיקון ובכוונתה להאיר את החסר בהמלצות הקיימות לגבי הדרום במסגרת המלצותיה. הדו"ח שתכתוב הועדה מכוון לסוגיית קבלת האחריות מצד הציבור היהודי בישראל על עוולות העבר בדרום, תוך התייחסות לנכבה הנמשכת גם היום – ולתיקונן.

ביום זכויות האדם הבינלאומי, ה-10 בדצמבר 2014, קיימה הוועדה בבאר שבע / ביר אלסבע דיון פתוח לקהל הרחב בו השתתפו מעל 200 איש ואישה, תלמידי תיכון וצעירים במכינות, שהגיעו מכל חלקי הארץ והעולם. ביום זה העידו בפניה 7 עדים: בדואים-פלסטינים מגורשי 48, יהודים לוחמי תש"ח ועדים מומחים. בקישורים המובאים למטה ניתן לצפות בעדויות בערבית, עברית ואנגלית. אירוע פומבי זה מתייחד בכך שהוועדה פועלת בעוד הסכסוך הישראלי-פלסטיני בעיצומו, ועם זאת מטרתה לחשוף מידע מושתק ולעודד את החברה היהודית בישראל לקבל על עצמה את האחריות לאירועי הנכבה בדרום.  

ועדת האמת ממשיכה להתכנס ולשמוע עדויות על אירועי השנים 1948-1960. כל פלסטיני/ת ויהודי/ת המעוניין/ת לתת עדות מוזמן/ת לפנות לג'סיקה נבו: Jessica@zochrot.org
או להתקשר למשרדי זוכרות: 03-6953155.
קול קורא למתנדבות/ים לפרויקט ועדת האמת – לפרטים נוספים

דו"ח ועדת אמת לאחריות החברה הישראלית לאירועי 1948-1960 בדרום
עדכון מפעילות ועדת האמת אוקטובר 2015
תמונות מהאירוע הפומבי של ועדת האמת
סיקור תקשורתי של ועדת האמת
סף המדבר, קו העימות
2
באר אלסבע (באר שבע) מיכאל כהן 10/12/2014
2
בֻּרֵיר אמנון נוימן 10/12/2014
2
אלעַראקִיבּ נורי אלעקבי ויוסף אלעסיבי 10/12/2014
2
באר אלסבע (באר שבע) סלאמה אבו בדר 10/12/2014

הצטרפו למאמצים שלנו לחשוף את האמת

הצטרפו אלינו

עזרו לנו להתנגד לנכבה המתמשכת

תמכו בזוכרות

עקבו אחרינו