השנה 2013,   התקיים בעמותת 'זוכרות' כנס בינלאומי ורב- תחומי, שני במספר, המבקש לדון בשיבה המעשית של הפליטים הפלסטינים על יסוד הכרה, קבלת אחריות ותהליך תיקון, המושתת על עקרונות הצדק המעברי בשותפות יהודית- פלסטינית. 

הסוגיות אשר דן בכנס בהם התמקדו בהשלכות של השיבה על המרחב הפיזי, המדיני, התרבותי והכלכלי, על אופי החברה שתיווצר, הסטאטוס של היהודים ושל הפלסטינים בארץ ואופי המשטר, ועל היכולת להשבת רכוש אחרי 65 שנה של פליטות והרס של החיים הפלסטיניים מחד, ושל הקמת מדינה יהודית ויצירת מציאות שונה מאידך.

מאות אלפי הפלסטינים אשר גורשו ממולדתם או נאלצו לעקור ממנה מאז 1947, הפכו לפליטים כתוצאה ישירה או עקיפה מפעילות אלימה שמדינת ישראל והארגונים הציוניים לפני כן נקטו נגד האוכלוסייה האזרחית. ממשלת ישראל, כבר ב- 1948, קיבלה החלטה רשמית ברורה למנוע את שיבת הפליטים.

אחרי 65 שנה לנכבה הפלסטינית שהחלה ב- 1948, ו- 65 שנה להקמת מדינת ישראל יש לפעול ביתר שאת לקדם הכרה ואחריות של הציבור היהודי בישראל על חלקו בנכבה המתמשכת ולממש את השיבה של הפליטים הפלסטינים כתיקון המתבקש לנכבה וכהזדמנות לחיים טובים יותר לכל תושבי הארץ.

מעבר לכך שזכות השיבה של פליט היא זכות אדם בסיסית, מימוש השיבה של הפליטים הפלסטינים הינו תנאי הכרחי לדה – קולוניזציה של הארץ, סיום הסכסוך בין תושביה, עשיית צדק ובנייתה של חברה אזרחית שוויונית וטובה יותר לכל.

מטרת הכנס איננה להתווכח האם יש זכות שיבה, אלא לבחון איך תתרחש השיבה בפועל. הכנס ידון בשאלה: האם יש דרך אחת למימוש השיבה? כיצד שיבת הפליטים הפלסטינים יכולה להוות עבור ישראלים הזדמנות להפסיק להיות כובשים וכיצד היא יכולה לפתוח גם עבורם הזדמנויות לחיות במקום יותר טוב.

אסופת מאמרים - מתוך כנס השיבה השני בספטמבר 2013
ההרצאות של כנס השיבה השני
עַוּדָה
עַוּדָה
מה שרונן שובל לא זוכר
משחקי שיבה על אדמת שייח מוניס: איך לשחזר את הכפרים הערביים שנהרסו?
העיר האוטופית אלג'ון מממשת את זכות השיבה
אם הבית עדיין עומד: אפשרויות שיבה של הפליטים הפלסטינים לביתם

הצטרפו למאמצים שלנו לחשוף את האמת

הצטרפו אלינו

עזרו לנו להתנגד לנכבה המתמשכת

תמכו בזוכרות

עקבו אחרינו