עתונות

עמותת זוכרות מגנה את התערבות המשטרה כנגד סיור לימודי ברמלה ואת מעצר פעיל העמותה איתן ברונשטיין מחבר.ת: זוכרות
12/2004
סיור משטרתי עירני חשד שמדובר ב"זיכרון מסוכן"
כפר שיש לו עם מחבר.ת: אסתר זנדברג
30/11/2004
שרידי הכפר אוצרים בתוכם את כל מרכיבי הסכסוך הישראלי-פלשתיני - בעיית הפליטים, זכות השיבה, הזיכרון והזהות הלאומית - שעלו על פני השטח ביתר שאת עם הכנת תוכנית הבנייה. התוכנית מעוררת התנגדויות שהוגשו לוועדה המחוזית על ידי גורמים שונים, ישראליים ופלשתיניים, על רקע אדריכלי, תרבותי, נוהלי ואחר.ליפתא שבמבואות ירושלים הוא מקום ציורי שקפא ברגע נטישתו, ב-1948. התוכנית של מינהל מקרקעי ישראל לנצל מאות דונמים מאדמתו כדי להקים עליהם בתי מגורים ומרכז מסחרי, בית כנסת ומוזיאון, מעוררת התנגדויות מצד גורמים ישראליים ופלשתיניים כאחד
המשטרה פיזרה תהלוכה להנצחת ה'נכבה' מחבר.ת: יובל אזולאי
30/11/2004
העמותה עוסקת בהנצחת האסון הפלסטיני של 1948 (הנכבה). בתהלוכה עברו פעילי העמותה ברחוב הרצל בעיר ועל אחד השלטים הנושאים את שם הרחוב, נתלה שלט אחר, הנושא את שמו הישן של רחוב זה, משנת 1948: יאפא-אלקדס (רחוב יפו-ירושלים). לטענת פעילי העמותה, שוטרים שהבחינו בתהלוכה ובהצבת השלט הזעיקו למקום תגבורת, וביקשו מברונשטיין להפסיק את התהלוכה, בשל העדר רישיון כחוק.התהלוכה פוזרה כאשר ביקשו משתתפיה לשנות שם אחד הרחובות לשמו משנת 1948. מארגן התהלוכה, מנהל עמותת 'זוכרות', עוכב לחקירה. "המשטרה מנסה להפחיד אותנו"
מי הזיז את הרחוב שלי? מחבר.ת: אלי לוי
30/11/2004
"הערבים בעיר מתנהגים בצורה מופתית, ואנו חיים אתם בדו-קיום מצוין".  גורמים בעיריית חיפה אישרו כי נמצאו כמה שלטים כאלו ברחבי חיפה ואולם הם הושמדו מיד. לטענת אותם גורמים מאחורי היוזמה עומדת תנועה של ערבים ישראלים שלא מתגוררים בעיר. "הם יעשו את זה בעוד מקומות בארץ. חשוב להדגיש כי נראה שלא מדובר בתושבי העיר, אלא באנשים מבחוץ", אמר בכיר בעירייה.  תופעה: בכמה אזורים בחיפה נתלו שלטים בערבית המחליפים את שמותיהם של הרחובות הוותיקים.
זכות השיבה ל"סינימה סיטי" מחבר.ת: אביב לביא
30/09/2004
ספק אם האריזה הנשית הופכת את הסחורה שמציעה "זוכרות" קלה יותר לעיכול בשביל רובם המכריע של יהודי ישראל. כפי ששרידי החיים הפלסטיניים קבורים מתחת לערים ויישובים יהודיים, כשברוב המקרים רק חורבות, שרידי טראסות וריכוזים של סברס רומזים על מה שהיה כאן פעם, כך גם הנכבה הפלסטינית טמונה עמוק בתודעה הישראלית מתחת לשכבות עבות של הדחקה והשתקה. פני האדמה מהווים תמונת ראי של הלך הרוח. כשמישהו בא עם שלט ומנסה לשנות את פני השטח, כתב פעם ברונשטיין במאמר, הוא משול לרוח רפאים שעולה לפתע באוב.במקום בו ניצב הקולנוע שכן לפני 56 שנה הכפר איג'ליל, בן 750 המשפחות. בפעם הבאה שתלכו לסרט, העיפו מבט בשרידי הבית על הגבעה שממול
אושפיזין מחוץ לגדר מחבר.ת: קרני עם-עד
31/08/2004
עמותת "זוכרות" ביקשה להנציח (בטקס ובשלט) את הכפר א-לג'ון שהמסגד שלו נמצא בתחומי קיבוץ מגידו. הנהלת הקיבוץ סרבה. האירוע יתקיים מחוץ לגדר.עמותת "זוכרות" ביקשה להנציח (בטקס ובשלט) את הכפר א-לג'ון שהמסגד שלו נמצא בתחומי קיבוץ מגידו. הנהלת הקיבוץ סרבה. האירוע יתקיים מחוץ לגדר.
העיר שקמה על יוצרה מחבר.ת: אסתר זנדברג
31/07/2004
הסיור התקיים לכאורה במתכונת תיירותית מקובלת, התכנסות בכיכר השעון, הליכה לאורך הטיילת של יפו, סיור בנמל וביקור ביפו העתיקה, אבל למעשה היה תמונת ראי חתרנית. את הנראטיב הציוני, כהגדרת אבו שחאדה, החליף נראטיב פלשתיני, ואת הסיפורים על גבורת כובשי יפו החליף מידע על מה שהיה כאן לפני שהגענו.
אוהל יזכור לנכבה מחבר.ת: עוז שלח
31/03/2004
רשימת הכפרים נלקחה מהספר המקיף והמרתק שערך וליד ח'לידי:All That Remains:The Palestinian Villages Occupied and Depopulated by Israel in 1948. לקסיקון היסטורי עם מפות ותמונות (ספר ששום ספרייה בישראל אינה שלמה בלעדיו, ואפשר לומר גם: אינה קיימת שלא על יסודותיו). מפגש עם פלסטינים סביב האוהל משלים את התמונה הגיאוגרפית שפורש הספר. אחת, הוריה נעקרו ב-48', היא נמלטה עם משפחתה מביירות ב-84', והיום משפחתה בלוס אנג'לס והיא בניו יורק, כותבת דוקטורט על שיווק לפלסטינים "בפנים", "בתוך 48'".Memorial to 418 Palestinian Villages Which were Destroyed-Depopulated and occupied by Israel in 1948, Museum International Studio Program, P.S.I The Clocktower Gallery, New York.תערוכה מאת: אמילי ג'אסר.